Qysh me vepru në rast të ekspozimit ndaj gazit lotsjellës?

Gazi lotsjellës përdoret për të kontrolluar trazirat dhe për të shpërndarë turmat. Përdorimi i tij ka për qëllim të shkaktojë dhimbje, prandaj ekspozimi ndaj tij nuk është fare i mirë. Megjithatë, efektet e gazit zakonisht janë të përkohshme. Dhimbjet lehtësohen disa orë pas ekspozimit.

mbrojtja nga gazi lotsjelles

Simptomet e ekspozimit ndaj gazit lotsjellës:

  • thumbim dhe djegia e syve, hundës, gojës, dhe lëkurës
  • marramendje të mëdha
  • kufizim i të pamurit
  • rrjedhja e hundëve
  • jargëzim
  • skuqje e lëkurës dhe djegie
  • kollitje dhe vështirësi në frymëmarrje, duke përfshirë edhe një ndjenjë e mbytje
  • dezorientim dhe konfuzion, të cilat mund të çojnë në panik
  • zemërim intenziv

Dezorientimi dhe konfuzioni nuk janë tërësisht psikologjike. Në disa raste, tretëspërdoren për të përgatitur gazin lotsjellës mund të kontribuojnë në reagim dhe gazi mund të jetë më shumë toksik.

Çfarë duhet të bëni

Gazi lotsjellës zakonisht shpërndahet në formë të granatës, e cila hedhet nga një armë të gazit. Prandaj, ju mund të dëgjoni të shtënat kur hidhet gazi lotsjellës. Kur dëgjoni të shtëna, shikoni lartë për të shmangur granatën. Granatat e gazit lotsjellës shpesh shpërthejnë në ajër, duke vazhduar rrjedhja e gazit nga ena metalike. Kjo enë është e nxehtë, kështu që mos e prekni.

Mbrojtja më e mirë kundër gazit lotsjellës është një maskë gazi, por në qoftë se nuk keni maskë ka hapa tjerë që mund të ndërmerrni për të minimizuar dëmin nga gazi lotsjellës. Nëse mendoni se mund të hasni ë gaz lotsjellës, vendosni një leckë ose peshqir në lëng limoni ose uthull molle dhe ruajeni në qese najlloni. Gjatë ekspozimit ndaj gazit lotsjellës, merrni frymë përmes leckës së lagur për disa minuta. Kjo ju jep mjaft kohë që të largoheni nga gazi. Syzet janë një tjetër mbrojtje e mirë. Më të përshtatshme janë syzet e notit apo të skijimit pasi që nuk lejojnë gazin lotsjellës të bie në kontakt me sytë. Nëse nuk keni syze apo ndonjë lloj maske, mund të merrin frymë brenda rrobave tuaja, pasi që aty ka më pak qarkullim të ajrit dhe për këtë arsye një përqendrim më të ulët gazit, por kjo nuk është produktive kur rrobat mbushen me erë nga gazi lotsjellës.

Ndihma e parë

Ndihma e parë për sytë është t’i shpërlani ato me solucion fiziologjik steril ose ujë deri sa të fillon të ndalet thumbimi. Lëkura e ekspozuar duhet të lahet me sapun dhe ujë. Vështirësitë e frymëmarrjes janë trajtuar me administrimin e oksigjenit dhe në disa raste duke përdorur ilaçe përdoren për trajtimin e astmës. Fashat mjekësore mund të përdoret për djegie.

Kjo eshte arkiva e uebfaqes tonë, keto artikuj janë të vjeter dhe nuk jemi duke i mirembajtur. Ju lutem na vizitoni në platformën e re QYSH.ME