Qysh Me u Rujt nga Sulmi i Peshkaqenit Gjate Notit?

Edhe peshkaqenet me famekeq nuk jane aq te rrezikshem sa sygjerojne imazhet e frikshme publike. Me pak se 100 sulme te peshkaqeneve raportohen cdo vit anembane botes, dhe shumica e tyre nuk jane fatale. Disa peshkaqene mund te duken te rrezikshem por kurre nuk eshte bere e ditur qe ata sulmojne njeriun, dhe shumica prej tyre jane te rrezikshem vetem nese provokohen. Thene kete, peshkaqenet jane mishngrenes me nofulla te medha. Cdokush qe planifikon te notoje, te bej serf, ose te bej zhytje ne ujerat e peshkaqeneve duhet te ndjekin udhezimet bazike te sigurise.

  • Hulumtoni per vendin se ku vendosni te notoni, nese aty ka specie te peshkaqeneve apo eshte ndonje zone ku e vizitojne here pas here. Disa specie, si p.sh. peshkaqenet infermiere, jane pothuajse plotesisht te parrezikshem, por ka lloje tjera qe dine te jene te rrezikshem. Mesoni karakteristikat e specieve te peshkaqeneve qe mund t’i hasni.
  • Notoni me shoqeri. Notuesit e vetmuar jane cak me i mundshem i sulmit te peshkaqenit.
  • Largohuni me not ngadal nese e shihni ndonje peshkaqen. Qendroni se paku 10 metra larg nese ai lloj i peshkaqenit eshte i parrezikshem ose largohuni nga uji nese hasni ne nje te rrezikshem. Mos sperkatni!
  • Shmanguni notit me ndonje pre te peshkaqeneve, perfshire peshqit e medhenj dhe fokat. Normalisht njerezit nuk jan cak i peshkaqeneve, por ata munden edhe te te ngaterrojne. Poashtu shmanguni barkave te peshkimit.
  • Largohuni nga uji nese keni ndonje lendim apo gerrvishtje ne trup. Gjaku ne uje i terhek grabitqaret. Per disa arsye, mos e beni as nevojen e vogel gjersa jeni ne uje. Femrat duhet te perdorin tampone me thithje te larte gjate ciklit menstrual ose te qendrojne jasht ujit.
  • Perdorni forcen per te ndalur gjakederdhjen nese jeni kafshuar, dhe largohuni nga uji menjehere. Kerkoni kujdes mjekesor edhe nese kafshimi nuk eshte aq i rende.

 

Kjo eshte arkiva e uebfaqes tonë, keto artikuj janë të vjeter dhe nuk jemi duke i mirembajtur. Ju lutem na vizitoni në platformën e re QYSH.ME