Qysh Me u Kujdese kur Marrim Antibiotike?

Ajo që i dallon antibiotikët nga barnat e tjera është fakti se ato janë barnat e vetme të cilat, kur i jepen pacientit, kanë efekt në tërë bashkësinë, sepse mikroflorën e tonë vazhdimisht e këmbejmë me të tjerët.

Disa antibiotikë (tetraciklina, fluorokinolona, disa peniciline) nuk bën të merren bashkë me qumështin, me prodhimet e qumështit, me preparatet apo barnat që përmbajnë hekur, kalcium, magnez dhe alumin (alumini dhe magnezi janë përbërës të disa barnave antacide për neutralizimin e thartirës së lukthit).

Duhet bërë një pauzë prej së paku 2 orësh midis aplikimit të tyre reciprok.

Ekzistojnë shënimet që antibiotikët (ampicilina dhe tetraciklina) zvogëlojnë efektin e kontraceptivëve oralë, andaj në kohën e marrjes së këtyre antibiotikëve, si edhe 7 ditë pas përfundimit të terapisë, rekomandohet të përdoren metodat plotësuese të mbrojtjes nga shtatzënia.

Duhet shmangur sheqerin, miellin e bardhë dhe hidrokarburet, lëngjet industriale të bëra nga pemët, ushqimin e fermentuar, mishin e thatë dhe pemët, kërpudhat, kikirikët, shqindin (Pistacia lentiscus). Si ndihmë për përtëritjen florës së dëmtuar të zorrëve rekomandohet marrja e preparateve probiotike pas terapisë antibiotike.

Alkooli assesi nuk rekomandohet bashkë me antibiotikët, sepse në disa raste mund të shkaktojë mundime, vjellje, dhembje koke, madje edhe konvulsione.

Burimi: http://www.tiranachat.net/shqip/2011/05/lajme/shendeti/kujdesi-qe-duhet-te-kemi-kur-marrim-antibiotike/

Kjo eshte arkiva e uebfaqes tonë, keto artikuj janë të vjeter dhe nuk jemi duke i mirembajtur. Ju lutem na vizitoni në platformën e re QYSH.ME