Qysh me shmangë mungesën e vitaminës D?

Sipas një studimi të bërë, 75% e njerëzve vuajnë nga mungesa e vitaminës D, studim që ka për qëllim të rrisë popullatën botërore në lidhje me rëndësinë e funksionimit normal të organizmit.

Simptomat e mungesës së kësaj vitamine nuk janë specifike, gjë që është arsyeja pse shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se kanë një problem, shpjegon Kris Gunnars, themelues i Authority Nutrition.

Problemet shëndetësore të tilla si lodhje imunitet i dobët, dhimbje e muskujve, dhimbje e shpinës apo ndryshim i disponimit tuaj, të gjitha këto mund të jenë një dritë e kuqe alarmuese.

Nëse nuk e rregulloni mënyrën tuaj të të ushqyerit apo futjen e suplementeve, atëherë efektet shëndetësore mund të përkeqësohen edhe më tej duke u bërë problemi kronik. Deficiti i kësaj vitamine mund të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjeve të tilla si depresioni, diabeti, kanceri dhe gjendje të ndryshme autoimune.

Nëse dyshoni se keni mungesë të vitaminës D, gjëja e parë që duhet të bëni është të përqëndroheni më shumë në natyrën dhe t’i gëzoheni shetitjeve të gjata, sidomos ekspozimit në diell.

90 deri 95% e vitaminës D prodhohet ose sintetizohet gjatë ekspozimit në diell, thotë Kris.

Prandaj do të ishte ideale që të rriturit të kalojnë 10-15 minuta në dritën e diellit, apo intervali kohor varet nga rrjedha e individit.

Në këtë mund të ndikojnë faktorë të ndryshëm, të tillë si mosha, ngjyra e lëkurës, periudha e ditës dhe vendndodhja gjeografike.

Ecni në mëngjes nën rrezet e diellit – është këshilla më e mirë nga Gunnars.

Përveç kësaj, dieta e të ushqyerit ka një rol të rëndësishëm në rregullimin e deficitit të vitaminës D.

Futja e ushqimeve të caktuara, të tilla si peshku (salmon, ton), qumësht, vezë, drithëra, produkte soje, mund të jenë shumë të rëndësishme.