Qysh Me e Rrite IQ-Koeficientin e Inteligjences?

IQ testet, apo ne shqip testet e inteligjences, jane krijuar per te testuar inteligjencen tuaj e jo per te testuar diturine. Eshte vertetuar shkencerisht se koeficienti i inteligjences te njeriu edhe mund te rritet. Me poshte jane disa keshilla te vogla qe mund t’ju ndihmojne ne kete drejtim:
 

Mundesoni vetes edukim sa me cilesor. Perderisa gjenet e caktojne 80% te inteligjences suaj, edukimi e ka rendesine e vet dhe vjen menjehere ne rend te dyte. Krijoni hobe si leximi, zgjidhja e problemeve logjike, mbushja e fjalekryqeve, zgjidhja e sudokut, etj. Bejeni shprehi qe te mesoni cdo dite nga nje gje te re.
Ushqehuni si persona te menqur. Nje diete e balansuar ndihmon ne stabilizimin e trurit, gje qe ju ndihmon te mendoni ne menyre me eficiente. Llojet e caktuara te ushqimit kane ndikim te madh ne rritjen e kapacitetit te trurit, disa prej tyre: peshku, i cili rrit shpejtesine e valeve dhe sinjaleve te trurit, dhe kafeina, e cila shpejton synapset dhe zhvillon memorien afatshkrute.
Gjumi ze vend te rendesishem sa i perket zhvillimit te inteligjences. Studimet kane treguar se truri vazhdon te jete mjaft aktiv edhe gjate kohes kur fleni. Mundohuni qe te fleni cdo nate 7 deri 8 ore qe ti jepni kohe trurit tuaj te freskohet dhe ti organizoj gjerat qe ju kane ndodhur gjate dites.
Limitoni konsumin e alkoolit dhe oksidanteve tjere. Ndjenja e adrenalines qe e ndjeni gjate pirjes se alkoolit vjen si rezultat i vdekjes se qelizave te trurit  te cilat nuk riprodhohen me.
Lindni nje bebe. Fatkeqesisht kjo nuk mund te ju ndihmoj meshkujve. Studimet kane treguar se perceptimi i nje femre, memoria, aftesia per te bere disa gjera te ndryshme ne te njejten kohe, dhe kapaciteti per te mesuar gjera me shpejte rritet gjate shtatezanise dhe pas lindjes se femijes. Hormoni oksitocin, i cili qarkullon neper tru gjate shtatezanise ka efekt te madh ne zgjidhjen e problemeve, gje qe eshte celes kryesor sa i perket koeficientit te inteligjences.
Degjoni muzike klasike. Studime te shumta kane dhene rezultate te qarta se kapaciteti i trurit rritet per 10 deri 15 minuta pasi te degjoni muzike klasike, pasi qe impulset ne fijet nervore mbeshteten ne ritem dhe koordinim kohor. Sidoqofte, efekti i ashtuquajtur Mozart Efekt eshte mjaft kontravers dhe skeptik ne kete drejtim. Por si perfundim, nese degjoni muzike klasike ndoshta nuk do te ju bej gjeni, por do te kete efekt ne rritjen e koeficientin e inteligjences.
Per fund, mund te vizitoni faqen Lumosity e cila permban lojera interesante per trajnimin e trurit.