Qysh Me Ndryshu Kanalin e Routerit per me Optimizu Sinjalin e Wireless-it?

Nese keni probleme me Wi-Fi rrjetin tuaj, eshte i ngadalshem ose ka nderprerje, atehere njera prej arsyeve te ketyre problemeve
mund te jete kanali qe perdor routeri juaj.

Shkarkoni se pari programin inSSIDer2 nga ketu: http://www.metageek.net/products/inssider/
Ky program sherben per skanimin e rrjeteve WiFi ne afersine e kompjuterit tuaj.

https://i1.wp.com/www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2010/07/image10.png?resize=441%2C307
Pasi ta instaloni programin, klikoni Start Scanning

https://i2.wp.com/www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2010/07/image251.png?resize=439%2C71
Pas skanimit, do te shihni nje liste me rrjetet me te aferta me te dhenat perkatese te tyre. Ne kolonen Channel do te shihni
kanalit qe perdorin keto rrjete. Ne rastin tone, kanalet e perdorura me shpesh jane 1 dhe 6, si dhe disa te tjere 11.

https://i1.wp.com/www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2010/07/image11.png?resize=408%2C130
Per ta ndryshuar kanalin, nese perdorni router linksys duhet te shkoni te adresa http://192.168.1.1.
Ne rast se nuk funksionon kjo adrese, atehere duhet ta gjeni Default Gateway duke shkuar te Start->Run ku do te shkruani cmd.
Pasi te hapet konsola, ne te shkruani ipconfig, dhe shikoni per numrin e Default Gateway:

https://i2.wp.com/www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2010/07/image12.png?resize=421%2C181
Pasi ta keni gjetur, ne shfletuesin tuaj hapeni adresen: http://<Default Gateway>, ne rastin tone eshte http://172.16.1.1
Shkruani passwordin e routerit, dhe me pas shkoni te Wireless –> Basic Wireless Settings

https://i1.wp.com/www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2010/07/image13.png?resize=442%2C362
Pasi qe kanalet 1,6, dhe 11 jane me te perdorura, ne do te zgjedhim kanalin 9. Pra idea eshte qe te kete sa me shume distance
nga kanalet e tjera perreth.

https://i2.wp.com/www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2010/07/image14.png
Nese e analioni pak rastin, do te shihni se kanali yne do te jete 5 MHz larg nga kanalet e tjera me te perdorura (pra 1,6,11).
Gjeresia e kanaleve per 2.4 GHz eshte aktualisht 20 MHz. Kjo do te thote se kanali 6 pjeserisht perdor edhe kanalet 5 dhe 7,
si dhe mund te interferon lehte me kanalet 4 dhe 8. Prandaj eshte e rendesishme qe te zgjedhin nje kanal qe ka largesi te
barabarta me kanalet e tjera me te perdorura.