Qysh Me ju Mesu Matematiken Femijeve te Vegjel?

Shume femije nuk e pelqejne Matematiken ne pergjithesi. Eshte sfiduese t’ua marresh femijeve vemendjen kur numrat jane te perfshire sepse kjo lende mund te jete e pa kjarte dhe e veshtire te kuptohet – madje edhe per te rritur. Andaj eshte e rendesishme te siguroheni qe te dini se si te mesoni femijen tuaj fakte  per Matematike ne menyre me efektive dhe efikase. Me kete ju do te ndihmoni femijen tuaj nga sindromi “E-Urrej-Matematiken” ne te ardhmen.

  • Jepni mesimet shkalle-shkalle. Kur te mesoni Matematike, eshte e rendesishme qe t’i mesoni mesimet e thjeshta se pari. Filloni me temat qe shfaqen natyralisht ne ambientin e femijes. Disa nga keto tema perfshijne, ngjyrat, madhesite dhe format e objekteve. Leni femijet tuaj t’i verej keto vecori ne lodrat e tyre.
  • Behuni konsistent, dhe shikoni per “mundesite e mesimit”. Lerini femijet tuaj te kuptojne qysh heret qe Matematika eshte gjithcka qe i rrethon. Ne kete menyre, femija do te mesoj te zhvilloj interesim me te madh ne kete lende dhe te ja dije vleren. Kur jeni ne makine me te, per shembull, luani ndonje loje per identifikimin e ngjyrave. Ju poashtu mund t’i numeroni me te objektet ne rruge.
  • Perdorni vizualet qe t’i mesoni konceptet e numrave. Nje nga gjerat e para dhe me te rendesishme te konceptit Matematikor qe femija duhet ta mesoj quhet “perputhja nje-per-nje”. Ky concept ka lidhje se si femija do ta kuptoj qe simboli (p.sh. numri 1 apo 2 apo …) mund te lidhet me objektet rreth tij. Konceptin “perputhja nje-per-nje”  mund ta perzantoni duke perdorur gjerat ne shtepi. Per shembull, merreni nje komplet lugesh, ca fasule, ose ndonje gje tjeter per te mesuar femijen qe numri 1 eshte i barasvlershem me nje luge perderisa numri 2 do te thote dy fasule dhe keshtu me rradhe. Numeroni keto objekte se bashku, dhe pastaj shkruani figuren qe perputhet me ate numer.
  • Mesojuni bazat e aritmetikes permes shembujve konkret. Femijet e vegjel me se miri mesojne permes shembujve konkret, ilustrimeve dhe jo atyre abstrakt. Kur te paraqisni konceptin e mbledhjes dhe zbritjes, shmangjuni fokusit te simboleve. Theksoni arsyet pas ketyre operacioneve. Eshte mire te perdoren shembuj autentik dhe situata te ndryshme. Per shembull, ju mund t’i thoni femijes suaj: Nese ju jap dy camcakeza, dhe pastaj ju jap edhe nje tjeter, sa camcakeza ti kam dhene? Bejeni kete ne praktike me camcakeza.
  • Shfrytezoni lojerat si instrument primar per te mesuar Matematike. Lojerat tani vleresohen si mjete efektive per mesime. Lojerat jane dicka qe femijet i kuptojne natyrshem dhe kenaqen me to. Behuni kreativ per te menduar lojera dhe aktivitete qe theksojne konceptet matematikore.
  • Ushqeni femijet me pozitivetet per Matematike. Sic eshte cekur, nje nga pengesat me te medha drejt zhvillimit te njohurive matematikore eshte frika nga Matematika. Kurseni femijet nga ky emocion dhe gjithmone mesojini ne atmosfere defrimi me plot perkrahje dhe inkurajim.

Keto jane gjerat qe ju mund t’i beni kur deshironi qe femija juaj te mesoj sic duhet dhe ne te njejten kohe, te kuptoje plotesisht faktet matematikore. Mbani ne mend, femijet jane pak a shume si sfungjer, perderisa jane ne fazen e zhvillimit thithin informacionet shume lehte. Eshte e mencur qe t’i mesoni bazat e Matematikes duke filluar nga mosha sa me e vogel.

 

 

Kjo eshte arkiva e uebfaqes tonë, keto artikuj janë të vjeter dhe nuk jemi duke i mirembajtur. Ju lutem na vizitoni në platformën e re QYSH.ME