Qysh Me i Mbajte Lepujt?

Kur mendojme per lepujte na paraqitet ngrohtesia, veshe te leshuar dhe sy te medhenj. Tani pse nuk do t’i mbanit lepujte si kafshe shtepiake?

Pjesa me e rendesishme eshte se lepujte jane kafshe te shendetshme qe mund te bejne shoqeri te shkelqyer. Sidoqofte, si çdo qen qe eshte unik ne menyren e tij dhe duhet te pershtatet me pronarin, ashtu eshte edhe per lepujte. Ato jane krijesa delikate qe kerkojne kujdes te madh.

Lepujte kane veshe te gjate qe qendrojne drejte apo anash. Aktualisht ata sherbejne per diçka, ata e ndihmojne lepurin te ngrohet apo te freskohet, sipas nevojes.

Nga natyra,lepujte zakonisht jane te turpshem, te trembur dhe kane nje personalitet te qete. Lepujt behen shume te sjellshem dhe te dashur me pronaret e tyre ne nje ambient te qete, te bute dhe te kujdesshem. Ne rast se keni femije parashkollore qe deshirojne te luajne lojera luftarake, atehere ju duhet t’i mbani lepujt si kafshe shtepiake. Ne nje shtepi te qete, pa zhurrme, lepujt do te ishin kafshe te mahnitshme.

Te gjithe lepujt i duan mollat, karrotat, portokajte dhe brokolin. Sidoqofte, nuk duhet t’i ushqeni ne mase te madhe me laker sepse mund te jete e rrezikshme.

Kur fillojne te rriten dhembet e lepurit eshte me rendesi te mbahen ne gjatesi normale sepse pastaj mund te kete probleme me goje dhe nuk do te mund te ushqehet mire. Ju mund t’i jepni atij nje loder per te pertypur ose ta dergoni te veterinari.

Sa i perket strehimit, ju mund t’i mbani ata ne nje kotec apo edhe brenda ne shtepi, vetem duhet te siguroheni qe eshte gjithçka ne rregull gjate dimrit ne temperaturat e ftohta dhe veres ne ato te nxehta. Po ashtu do te ishte mire ta dergoni tek veterinari sepse ai do t’i kontrollonte zemren, mushkerite, veshet dhe nese dhembet e tij jane ne gjatesine e duhur.