Qysh me i krahasu shkollat Private dhe Publike?

Te krahasosh shkollat publike me ato private eshte sikur t’i krahasosh mollat dhe disa portokaj, por ata jane me te ngjashme se sa mendoni. Te zgjedhesh shkollen e duhur per ju dhe femijen tuaj eshte nje vendim i rendesishem. Si mund t’i peshoni avantazhet e shkolles private kunder asaj publike? Ka disa gjera qe duhet marre ne konsiderate kur zgjedhim mes shkollave publike dhe private.

Shkollat private zakonisht jane me te vogla dhe kane kushte me te favorshme per studentet, por nese eshte me e vogel nuk do te thote se eshte domosdosmerisht me e mire. Numri i madh i studenteve mund te shkaktoje probleme ne klasa per shkak te numrit te madh dhe mund te parandaloje aktivitete te ndryshme.

Cilesia e mesimit – Mund te duket absurde, por shumica e shkollave private nuk i paguajne mesuesit e tyre aq mire sikur shkollat publike. Perderisa pagat ne pergjithesi jane garuese, shkollat private i ofrojne atyre klasa me te vogla dhe nxenes me te ‘edukuar’. Sidoqofte, do te ishte gabim te mendohej se shkollat private ofrojne mesues te cilesise me te larte.

Çmimi – Ndryshimi me i madh mes shkollave publike dhe private eshte çmimi. Sipas ligjit, çdo femije ka te drejte te kete shkollim te lire dhe te barabarte. Shkollat publike jane te udhehequra nga shteti, kurse çmimet e shkollave private dallojne nga shkolla ne shkolle.

E ardhmja – Cilat jane qellimet ne te ardhmen per femijen tuaj ? Shkollat private zakonisht kane nje plan mesimor te lidhur per nxenesit e tyre ,kurse ato publike zakonisht ofrojne kushte me te favorshme per nxenesit te cilet kane korrur suksese gjate shkollimit te tyre.

Te vendosni se ne çfare lloji te arsimit duhet te ndjeke femija juaj nuk eshte e lehte, prandaj shqyrtoni te gjitha mundesite para se merrni nje vendim. Nuk ka pergjigje te duhur per aske.