Qysh Me i Fitu Shprehite e Mira per Mesim?

Kolegji eshte nje situate krejtesisht ndryshe nga shkolla e mesme. Klase ka me pak, por jane te vlefshme kur perfundohen. Disa klase kane test vetem ne gjysme te semestrit dhe nje ne fund qe quhet final. Andaj eshte e rendesisshme qe t’qendorhet gati me mesime. Mos i thuani vetes, “Do t’mesoj me vone,” sepse shpesh here pastaj gjendeni duke mesuar ne naten e fundit para provimit. Hulumtimet tregojne qe mesimi ne moment te fundit nuk eshte metoda me e mire (por as me e keqja) per mesim.

shprehi te mesimit

Rishikoni planin e mesimit para klases. Hidhjani nje sy librave. Provoni t’i bleni librat tuaj disa jave para se t’filloj semestri.

Merrni shenime ne klase.

Nese e lexoni materialin para klases do ta dini se cfare keni te pakjarte, dhe pastaj koncentroheni gjate shpjegimit te profesorit. Pse po e bleni librin, per te zene pluhur? Librat dhe manualet jane per nje arsye. Me se shumti do te notoheni nga libri, pasi materiali kryesor eshte ne te.

Mos merrni shenime ato qe gjenden edhe ne liber, ju merr kohe dhe vemendjete panevojshme. Hijezoni pjeset e theksuara. Mbajeni ne mend qe profesori mund te jete i njeanshem, keshtu qe nese nuk pajtoheni, vetem qendroni pas fakteve.

Nese perseritet me shume se dy here, athere do te jete ne test.

Mesoni per te pakten nje ore cdo dite para klases se ardhshme. Per cdo ore mesimi ne klase prisni se pake 1-3 ore mesimi ne shtepi apo kudo, apo edhe me shume nese eshte ndonje klase sfiduese.

Mos lejoni aktivitetet shoqerore te kene me shume prioritet se sa mesimi. Nese deshironi te shoqeroheni, eshte mire pra t’e mblidheni nje grup i shoqerise per te mesuar.

Planifikoni pushimet tuaja afatgjate dhe afatshkurte. Nese duhet te shkoni ne ndonje aheng te shtunen mbrema, dijeni se duhet pasditja te ju gjeje ne librari.

Mesimi ne grup ndihmon disa ju ndihmon te mbajne mend materialin, dhe te kjartesojne pikat e veshtira, si dhe eshte menyra me e mire per te pasur nje jete te shoqerueshme ne kolegj dhe te njejten kohe te mesosh.

Nese jeni person qe veshtire koncentroheni, provoni te lehtoni ngarkesen e klaseve. Mos merrni shume klase per semester. 

Gjithmone memorizoni fjalet qe shkruhen me te trasha ne liber. Ka fjale qe nuk permenden nga profesoret sepse ai/ajo supozon qe ju e keni lexuar librin. Andaj vetedijesohuni, edhe gjerat qe nuk permenden nga libri mund te bijne ne test.

 

Kjo eshte arkiva e uebfaqes tonë, keto artikuj janë të vjeter dhe nuk jemi duke i mirembajtur. Ju lutem na vizitoni në platformën e re QYSH.ME