Qysh Me Dite Fakte Interesante Rreth Puthjes?

Fakte interesante rreth puthjes

Gjithkush duhet te dije te puthe. Por eeshtja eshte: I dini ju vertet
te gjitha faktet dhe detajet interesante rreth puthjese eshte e mire,
apo e keqe menyra se si ju kembeni puthjene efare ndryshimi ka te
puthurit ne kultura dhe popuj te ndrysheme Si puthin japonezet,
francezet dhe te tjerete efare te rejash te tjera mund te mesonie Me
poshtee ju do te lexoni fakte nga me te euditshmet per puthjen.

1- Nje akt puthjeje ve ne veprim 29 muskuj te fytyres. Me fjale te
tjera, puthja mund te perdoret si nje ushtrim efektiv per parandalimin
e rrudhave ne fytyre.

2- Te dashurit kembejne peshtymen gjate puthjes dhe dihet se ajo
permban disa lloje substancash, ku nuk mungojne mikrobet, kriperat
minerale, proteinat dhe te tjera perberje. Bazuar ne studimet e
fundit, kembimi i ketyre substancave gjate puthjes mund te reflektoje
ne permiresimin e imunitetit dhe prodhimin e antitrupave qe e bejne me
efikas bashkeveprimin e substancave mbrojtese te organizmit kundrejt
semundjeve te ndryshme.

3- Si rregull, 66 per qind e njerezve i mbajne syte mbyllur kur
puthen. Kurse pjesa tjeter kenaqet duke pare se si ndryshon fytyra e
partnerit emocionalisht gjate kembimit te puthjes.

4- Sipas statistikave amerikane rezulton se edo grua amerikane ka
puthur mesatarisht 80 burra perpara se te martohet.

5- Nje puthje e shpejte romantike mund te djege 2-3 kalori, ndersa nje
puthje franceze (me goje hapur dhe kontakt te gjuhes) mund te djege me
shume se 5 kalori.

6- Ndjeshmeria e buzeve eshte 200 here me larte se ndjeshmeria e
mollezave te gishterinjve.
7- Mendohet se burrat qe i puthin grate per t’i pershendetur para se
te dalin nga shtepia, kur nisen per ne pune edo dite, kane avantazh ne
lidhje me te tjeret qe s’e kane kete zakon, ata qe thjesht mbyllin
kanatin e deres e dalin. Thuhet se ata qe pershendeten me puthje
jetojne 5 vjet me shume mesatarisht. Ndersa burrat e tjere kane thene
se jane me te prirur per aksidente rrugore.

8- Nje puthje pasionante per 90 sekonda ngre tensionin e gjakut dhe
shkakton shpeshtimin e rrahjeve te pulsit. Ajo ngre gjithashtu nivelin
e hormoneve ne gjak dhe redukton nje minute nga jeta e personit.

9- Puthja franceze eshte quajtur “bashkimi i shpirtrave” ne France.
Nuk jane vetem buzet qe kryejne kete puthje, por eshte gjuha shume
aktive. Nje puthje pasionante franceze eshte edhe ajo kur nderveprojne
vetem gjuhet.

10- Ne ndryshim nga ajo qe besohet ne pergjithesi per puthjen e
eskimezeve, ata nuk bashkojne thjesht majat e hundeve, per te krijuar
puthjen specifike te tyre, qe bota njeh. Ata i hapin pak buzet perpara
se te bashkojne majat e hundeve. Dhe ne kete moment te shkurter
mbushen me fryme. Gjate momentit kur bashkojne majat e hundeve (qe
eshte ne fakt puthja e tyre), ata leshojne ajrin qe sapo thithen, ne
drejtim te njeri-tjetrit. Dhe arrihet keshtu nje shkembim i frymes, qe
vijon edhe gjate kohes kur hundet tyre prekin faqet e njeri-tjetrit,
pasi jane ne perfundim te puthjes eskimeze. Nje puthje eskimeze zgjat
nje deri ne dy minuta.

11- Puthja ne publik eshte zakonisht e papelqyeshme ne Japoni, ne
Tajvan, ne Kine dhe ne Kore. Nje puthje tipike japoneze nuk mund te
jepet ne publik. Perkundrazi puthja faqe te tjereve konsiderohet si
akt i njerezve me moral te humbur dhe nuk miratohet, ajo quhet nje
zakon i shthurur i perendimoreve. Ndersa per adoleshentet e ish
Bashkimit Sovjetik ne fillim te viteve ’70, puthja ne publik ishte nje
gje e zakonshme dhe nenkuptonte takimin e pare, domethene ata
adoleshente qe putheshin kesisoj, sapo kishin vendosur nje lidhje.
Ndersa japonezet e sotem, edhe kur japim nje puthje te shpejte ne
publik, kujdesen te mbajne nje distance te qarte dhe nuk puthen ne
buze per me shume se nje sekonde.

12- Trupat e personave te angazhuar ne puthje prodhojne nje substance
200 here me te forte se morfina, ne kuptimin e efektit narkotik. Kjo
eshte arsyeja pse kur partneret puthen, ata ndiejne nje lloj euforie
dhe lumturie te thelle, ndersa jane duke bere kete gje.

13- Te puthurit mund t’i ndihmoje femrat te qetesohen dhe ul me
lehtesi efektin e stresit tek ato.

14- Mesatarisht nje njeri harxhon duke u puthur 20,16 minuta, ose
thene ndryshe dy jave te jetes se tij.

15- Puthja qe zgjat nje minute mund te heqe nga trupi juaj 26 kalori.

16- Mesatarisht edo person ne bote eshte puthur ne menyre romantike te
pakten nje here pa i mbushur ende 14 vjeq

Falenderojme Leutrimin per kontributin ne kete teme.