Qysh Me Agjeru Ramazanin?

Fjala agjërim ka dy përkufizime. Kuptimi gjuhësor: Shmangie dhe privim. Ndërsa në kuptimin fetar: Privimi i të rriturit musliman, me qëllim adhurimi dhe përkushtimi ndaj Zotit, prej cdo ushqimi, pijeje, marrdhënie intime dhe kenaqesie seksuale që nga agimi deri në perëndimin e diellit.

ramazan

Ramazani festohet gjate muajit te nente te “Hijri,” ose kalendarit lunar Islamik. Ramazani shenon kohen e vitit ne te cilen mesazhet hyjnore nga Allahu ju kane dhuruar Profetit Muhamed, qe me vone jane shpreh ne librin e Shenjte Kur’anin. Pjese e rendesishme e Ramazanit eshte agjerimi, te cilet e aplikojne Muslimanet per te pastruar mendjen dhe trupin dhe per te treguar perkushtim ndaj fese.

  •  Agjerimi i Ramazanit fillon gjate periudhes se henes se re te muajit te nente te kalendarit Islamik dhe zgjat deri te hena e re e ardhshme.

  • Agjerimi gjate Ramazanit aplikohet ne te gjitha aspektet e jetes, jo vetem ato fizike. Pervec ndalimit te te ushqyerit dhe pijes, Muslimanet duhet poashtu te shmangin edhe marredheniet seksuale me bashkeshortet e tyre, pirjen e duhanit, nervozen, fyerjet etj.

  • Kufizimet e agjerimit te Ramazanit fillojne cdo dite te muajit nga lindja e diellit deri ne perendim te tij.

  • Gjate ketij muaji duhet praktikuar elementet e vete-pastrimit edhe permes meditimit dhe reflektimit.

  • Agjerimi nderprehet cdo dite kur fillon “Maghrib,” lutja e katert e dites. Shujta e lehte qe quhet “iftar” ndahet me familjen dhe shoqerine.

  • Kaloni kohe gjate Ramazanit ne Masjid, apo Xhami, duke i perkushtuar disa ore Taraweeh-it, ose lutjeve te vecanta. Per disa Muslimane, eshte e zakonshme te kalojne gjithe naten ne lutje intenzive dhe duke lexuar ajete nga Kur’ani.

  • Festojeni Laylat-al-Qadr ne diten e 27 te muajit te Ramazanit. Kjo date shenon pervjetorin e nates kur Kur’ani i Shenjte eshte shfaqe per here te pare te Muhamedi. Muslimanet poashtu besojne se Allahu percakton te ardhmen e njerezimit ne kete nate per tere vitin.

  • Pergadituni te shperndani dhurata dhe te merrni pjese ne ahengje te medha te muajit tjeter te rradhes qe quhet Shawwal, i cili shenon fundin e agjerimit te Ramazanit me feste tre ditore te njohur si Id-al-Fitr, ose Fiter Bajrami.