Cilat Jane Viruset me ‘te Keqinj’ te te Gjitha Koherave?

Fjala ‘virus’ dhe lidhja e tij me kompjuteret ishte zbuluar nga Amerikani Frederick Cohen, i cili pershkruante ate si nje program qe mund te infektoje programet e tjera duke modifikuar ato per te perfshire nje kopje te tij nese eshte e mundur, ne vitin 1983. Mirepo, me kalimin e kohes dukej qarte problemi qe shkaktonin ata dhe rrezikun qe benin dhe per kete ne do te paraqesim 5 viruse, ndoshta me te keqinj te te gjitha koherave.

Tetor 2001: Klez

Para vitit 2001 dhe para virusit Klez, te gjitha viruset qe perhapeshin perms emailit dergoheshin nga adresa e infektuar e derguesit. Perderisa te gjithe merreshin me viruse problematike si ‘trojan’ dhe ‘worm’, ishte Klez qe dritheroi te gjithe.

history of computer viruses

Janar 2003: SQL Slammer/Sapphire

SQL Slammer eshte i njohur si virus shume i forte (Saphire), i cili ka depertuar ne serverat SQL te Microsoftit duke i shkaktuar shume probleme databazave te softwareve. Kjo perfshin edhe sulmet (DDoS) mbi objektiva te ndryshme te kompjuterit. Thuhet se virusi ka shkaktuar deme ne para rreth 1 miliarde $.

Janar 2004: MyDoom

MyDoom filloi te paraqitej ne mesazhe rreth botes ne Janar 2004 dhe shume shpejte filloi te behej virusi qe shperndahej me se shpejti ne web. Ky virus ishte zakonisht i maskuar si ‘mesazhi nuk mund te dergohej’, por ne fakt ai krijonte nje kopje dhe demi zgjerohej gjithnje e me shume. Shume pyetje u bene rreth shperndarjes se ketij virusi dhe fajtor i vetem thonin se ishte Rusia, mirepo nuk kishte asgje finale. Virusi permbante keto fjale: “andy, jam vetem duke bere punen time, asgje personale, me fal”.

2004: Sasser & Netsky

Njeri nga shperthimet me te medha te bera ndonjehere. Sasser dhe Netsky jane karakteristike jo vetem per efektivitetin e tyre shkaterrues, por edhe per faktin se ata jane krijuar nga nje 17 vjeçar Gjerman, i cili quhej Sven Jaschan. Keto viruse edhe pse ishin dy ne numer, ato ishin te lidhura ne nje mision.
Sasser nuk ishte si viruset e tjera qe shperndaheshin permes emailit, por ai paraqitej si nje skaner vullnetar. Pasi shkaktoi dem te madh, beri te besohej se Microsoft nuk ishte rregulluar mire dhe kjo çoi ne kontstruktimin e virusit.

 

 

Janar 2007: Storm Worm (Peacomm/Nuwar)

Origjinali i ketij virusi fillloi te sheh veten tek email, duke i derguar njerezve email me tekst: “230 te vdekur pas stuhise ne Europe”, pra duke krijuar tituj interesante per te terhequr vemendjen e lexuesve.
Deri ne shtator te vitit 2007 ai preku rreth 1 – 10 milione kompjutere.

history of computer viruses