qyshmetro-join-our-family

Qysh Me i Largu Dhimbjet e Kokes?

Të frikësuar se dhimbja e kokës do të shfaqet pas pak dhe nuk do të largohet? E vuajmë gati të gjithë në një kohë të caktuar, por gjetja e shkakut mund të na ndihmojë ta largojmë dhimbjen e kokës.
Ekzistojnë 14 loje të ndryshme dhimbje koke, por që ndahen në dy grupe të përgjithësuara. Dhimbje primare ku përfshihen dhimbjet e kokës nga migrena, dhimbje koke të tipit tensiv, dhimbje koke të tipit “cluster” dhe nga mbidoza e ilaçeve. Dhimbjet sekondare janë përgjithësisht simptomë e një sëmundje tjetër. Pra, nëse jeni ftohur dhe keni sinuset e bllokuara, kjo mundtë rezultojë në dhimbje koke.

Cili është problemi yt?

MIGRENA
Ndien…Dhimbje pulsuese, zakonisht të njëanshme, ndjenjë të vjeljes, bezdi nga drita dhe zhurma.
Përse? Kimia e trurit ndryshon. Një rënie e nivelit të serotoninës shkakton zgjerimin e enëve të gjakut në tru nga ku nxite çlirimi i substancave që provokojnë dhimbjen.
Çfarë duhet marrë? Vlerëso shpeshtësinë e krizave. Në rastin kur krizat janë deri dy në muaj atëherë rekomandohet vetëm mjekimi i tyre. Çelësi i mjekimit të krizës migrenoze është marrja e mjekimit sa më të shpejt që të jetë e mundur. Përdoren analgjetik të ndryshëm si acidi acetyl salicilik (aspirin) 1000 mg, ibuprofen (nuk duhet përdorur në sëmundjet e stomakut si ulcerë, gastrit si dhe kur jua ka ndaluar mjeku), paracetamol. Kur kriza ka filluar, ndër preparatet më të efektshëm,e janë frenuesit e receptorëve 1 të serotoninës (supratriptani etj.).
Mund të ndihmojë mjeku. Po. Kush vuan më shumë se dy kriza në muaj atëherë i rekomandohet përdorimi i terapive mbrojtëse për disa muaj, qëllimi i të cilave është rrallimi i krizave. Këtu mund të përmendim preparate si antiodepresivë triciklikë, betabllokues etj. Trajtime me betabllokues mund të ndihmojnë të parandalojnë dilatatimin (zgjerimin e enëve të gjakut); antidepresivët mbajnë metabolizmin e trurit në kontroll; dhe triptanët rrisin nivelin e serotoninës – një neurotejçues në tru.
Shmang…Duke mbajtur ditar për të përcaktuar shënjestrën. Të përfshihen vaktet pa ngrënë, ngrënia e ushqimeve të caktuara (djathi, çokollata, vera e kuqe, etj), shumë apo pak gjumë, një udhëtim apo fluturim i gjatë, stresi, dritat e forta dhe zhurma e madhe, si dhe krizat e dhimbjeve të kokës. Kështu e njihni më shumë sëmundjen dhe rrethanat e shfaqjes së krizës migrenoze.


Nëse keni diçka për të shtuar në temë ju lutem shkruani poshtë tek komentet.

Përgjigju

Email adresa nuk do të publikohet.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>