Qysh Me Ndeze Makinen?

Miliona njerez  sot ngasin makinen cdo dite. Gjeja e pare qe duhet te bejne eshte ta ndezin ate.  Ky artikull shpjegon se qysh me i ndeze disa lloje te makinave.

Udhezimet

Hapi 1:
Se pari duhet te keni makine. Pasi qe keni makine, hapi tjeter eshte te futeni brenda ne te, ne ulesen e shoferit dhe te vendosni rripin e sigurimit.

Hapi 2:
Per shumicen e makinave, ju duhet te vendosni qelesin qe ju ka ardhur me makine ne  vendin e ndezjes. Kjo vrime zakonisht eshte ne afer timonit dhe ka forme rumbullake te metalte.

Hapi 3:
Pasi qe te vendosni qelesin silleni ne anen e majte apo te djathte, varesisht nga modeli, ngadale per ta vene ne kontakt. Pra vetem ne kontakt, andaj mos e sillni te terin, pasi qe makina ndizet dhe ende nuk eshte koha. Nese nuk rrotullohet qelesi, provo ta shtypni frenin (pedalen e mesme) me kembe, pasi qe disa nga makinat e reja ua imponojne kete per shkaqe sigurie. Nese keni makine qe ka tastin per ndezje, lexoni udhezimet se qysh me ndeze sigurte.

Hapi 4:
Nese makina ka te bllokuar qelesin permes timonit, atehere silleni timonin pak ne te dyja anet deri sa te qelesi te zhbllokohet.

Hapi 5:
Para se ta sillni qelesin te terin, ju duhet te dini se si te veproni me kembet tuaja.

Hapi 6:
Nese makina ka transmision manual atehere ajo do te kete pedalin e fraksionit (pedali i majte). Eshte me rendesi qe te siguroheni qe keni ngritur frenin larte, dhe e keni vendosur marshin ne neutral. Nese makina eshte ne shpejtesi, ndezja do te rezultoj ne levizje te padeshiruar te makines.

Hapi 7:
Nese makina ka transmision automatik atehere ajo nuk do te kete pedalin e fraksionit, por do te kete siguresen e shpejtesise neutrale. Kjo sigurese parandalon ndezjen perderisa marshi nuk eshte ne poziten P ose N.

Hapi 8:
Te pumponi apo te mos pumponi, kjo eshte pyetja. Per t’ju pergjigjur kesaj pyetje se cka duhet te beni me pedalen e gazit ju duhet te dini nese makina juaj eshte ingjeksion apo me karburator. Nese nuk keni njohuri per kete dhe makina juaj eshte prodhim i para 1990, supozojme qe eshte karburator pasi qe pothuajse te gjitha veturat pas 1990 jane ingjeksion. Makinat me ingjeksion nuk kane nevoje per shfrytezimin e pedalit te gazit gjate ndezjes.

Hapi 9:
Nese makina ka karburator, perdorimi i pedalit te gazit ndryshon varesisht nese motorri eshte i ngrohte a po i ftohte. Motorri i ngrohte do te thote qe makina ka qene e ndezur pak me pare dhe jo moti i ngrohte. Motorri i ngrohte zakonisht nuk ka nevoje per perdorim te pedalit te gazit gjate ndezjes.

Nese motorri eshte i ftohte atehere do te kete me shume nevoje per karburant qe makina te ndizet. Ne keto raste shtypni pedalin e gazit 1-2 here, dhe nese deshton provoni te shtypni me shume. Por kujdes pasi qe shume tentime do te fus me shume gaz te lengshem ne motorr dhe eshte veshtire te digjet sasi e konsiderueshme e gazit.

Hapi 10:
Do te ndjeni disa hapa apo rezistime derisa rotulloni qelesin. Silleni derisa te ndizet motorri. Zakonisht kjo ndodh ne fund te rrotullimit. Pasi qe makina te ndizet leshojeni qelesin.

 • “Se pari duhet te keni makine” ja more, pash familjen?

 • Takitta

  “Se pari duhet te keni makine” ja more, pash familjen?

 • hazbi therra

  se pari makin a a bon me ma hanger korin ti mue

 • hazbi therra

  se pari makin a a bon me ma hanger korin ti mue

 • sokol nushi

  Taulant Baloku mos u bo nervoz o vllah..

 • sokol nushi

  Taulant Baloku mos u bo nervoz o vllah..

 • blerim

  Po kam probleme me kaupllung fajshill n detaje si duhet ta perdori pasi te ndezet vetura duhet ta leshoj liroj ngadale krejt ta heq kemben apo duhet ta mbaj pak edhe nese niset a mund tme spjeoni per mos memu shkym vetura gjat ngasjes flm

Qysh Me Ndeze Makinen?

Qysh Me Nderru Filterin e Ajrit ne Makine?